Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqüents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Blog del Caminant > El Barranc de la Ribalera
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
Blog del Caminant    
 

Jordi Piferrer

A través d’aquest Blog, tots els caminants podran intercanviar les seves experiències i exposar els seus criteris i suggeriments sobre aspectes relacionats amb el Camí de Pallerols a Andorra.

Coordinarà el Blog: Jordi Piferrer *


Tots els relats, es visualitzen per ordre Cronològic .

També es poden veure segons els apartats:
Caminades , Expedicions d'evasió , Expedició de 1937 , Cultura, festes i tradicions .


 
2 de gener de 2008
El Barranc de la Ribalera   

 

            Aprofitant que el proper 12 de gener fem la Caminada des de la Ribalera fins a les Masies de Nargó, pujant la canal de la Jaça i baixant per la cara nord de l'Aubenç, m'ha semblat bé fer alguns comentaris sobre l'aparició del guia Josep Cirera a l'Espluga de les Vaques, al Barranc de la Ribalera, el dia 28 de novembre de 1937.

 

            Com sabeu, durant els anys de la guerra de 1936 - 1939, hi havia en aquest lloc moltes persones amagades, entre elles en Josep Boix i Oste, el fill de Juncàs, la casa propera a la Ribalera. Les condicions naturals de l'espluga, encerclada d'altes penyes i amb el profund barranc per sota, fa que sigui de molt difícil accés per a persones que desconeixen el territori. Era un lloc molt segur per amagar-s'hi i per la concentració de fugitius. Aquesta zona pertanyia a la gent de Juncàs que eren els qui organitzaven aquestes expedicions.

 

            En el cas concret de l'expedició del novembre de 1937, són els de Juncàs qui organitzen l'expedició cap a Andorra fent venir al guia Josep Cirera des d'Andorra, a través dels seus parents: en Josep Ramonet i Espar, de Ca l'Armenter d'Organyà.

 

            En Josep Cirera arribà a Juncàs per la tarda del dia 27 de novembre, dormí a aquesta casa i l'endemà, cap a la 1 del migdia, es presentà a la Ribalera per conèixer al grup i cobrar. Tornà a dinar a Juncàs i cap a les 5 de la tarda es tornà a presentar a la Ribalera per iniciar la sortida definitiva cap a Andorra.

 

            Això és el que es dedueix de la lectura dels Documents històrics que tenim: el Diari del Pas, el Diari d'Antoni Dalmases, els records escrits l'any 1975 per Francisco Botella i sobretot per les converses mantingudes amb el guia de l'expedició, en Josep Cirera, i amb en Josep Boix, de Juncàs.

 

            L'únic que diu que el guia Josep Cirera apareix a la Cova del Corb la nit del 27 de novembre, és Juan Jiménez Vargas, en un escrit de records fet l'any 1980, quaranta i tres anys després. Pedro Casciaro, un altre dels expedicionaris, en uns escrits de l'any 1975, situa al guia fins i tot abans del Corb, però ell mateix ens adverteix que no està segur dels dies ni dels llocs on succeïren els fets que comenta. També diu que el guia va assistir a la missa que sant Josepmaria Escrivà celebrà a primeres hores del matí del dia 28, tot just arribar a la Ribalera, mentre que el guia assegura que ell no va assistir a cap missa durant aquells dies.

 

            He pensat que seria interessant fer aquests comentaris per situar al seu lloc els esdeveniments que a la llum de les últimes investigacions hem anat descobrint. En aquest sentit s'hauran de rectificar les versions que sobre aquest fet diuen els llibres: "El Fundador del Opus Dei", d'Andrés Vázquez de Prada, Tomo II; i "Travessant la nit", de Octavio Rico i Dámaso Ezpeleta, que de fet utilitza la font anterior.   

 

            Durant la propera Caminada del dia 12 de gener tindrem ocasió de llegir els documents originals i comentar més àmpliament els fets que tan breument hem esmentat.

 

            Si algú està més interessat en aquest tema pot demanar ampliacions a través de la web. 
inserir comentarisinserir comentaris
   
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible

 
   
    Inserir comentaris
Autor  
Comentari  
     
    Codi de seguretat Canviar codi
    Introdueixi el codi de seguretat, si us plau.
   
     
  Comentari s
   
   Autor Jordi  | 21/01/2008 13:22:15
   Comentari Contestando a Carlos Palos he de decir que esta web no pretende ser una web propia de san Josemaría Escrivá de Balaguer. Quien desee conocer noticias concretas sobre san Josemaría ha de entrar en su web específica, o leer la abundante literatura existente.
Se dice que más de 20.000 personas recorrieron este camino o similar durante los años de la guerra 1936 – 1939, y después de ella.
Ciertamente que es a partir de los documentos que narran la expedición de san Josemaría, que hemos podido reconstruir la mayor parte del recorrido. Pero también gracias a las conversaciones mantenidas con el guía Josep Cirera y con otras muchas personas de la zona.
El objetivo de la web viene definido en el apartado “Objectius”. En este sentido esta web pretende mostrar un itinerario histórico y facilitar su recorrido, integrándonos en el paisaje, las gentes y el territorio que recorremos.
Conscientes de que uno de los principales caminantes de esta ruta fue san Josemaría Escrivá, hemos introducido un apartado concreto relativo a la expedición de 1937, en el que aparecen textos relativos a esta expedición. Como es natural aprovechamos las fechas y lugares más señalados para festejar diversos acontecimientos históricos relacionados con ella.
   
   Autor Antoni Prats | 21/01/2008 12:33:41
   Comentari Todo fantástico: paisaje, compañía, organización...
Pensábamos invitaros a una copa de cava ya que acabábamos al lado de muestra casa, pero.... Además "los de cabeza" iban a su ritmo y cuando los pillé ya estaban en la carretera. Siento que no me enteré de lo de la misa por el de Cal Guillot; hubiera venido.
   
   Autor Josep Vilaseca Solé | 21/01/2008 10:19:47
   Comentari 'El passat dia 12 de gener, un grup d'una dotzena de persones de totes les edats vam participar a una caminada de Juncàs a les Masies de Nargó. Va ser un recorregut caracteritzat, al meu parer, per la bona senyalització dels senders, el bon estat físic que requereix per als qui s'hi apunten per primer cop (és d'unes 5 hores de durada), i l'excel·lent coordinació per part dels organitzadors. També va ser interessant el contrast per al caminant de passar d'un paisatge més aviat tardorenc a un altre de completament emblanquinat per la neu. A més, es va escaure que vam poder gaudir d'unes bones temperatures. Tot plegat em va deixar un bon tast per tornar-hi. Aquest cop hi vaig anar sol, però la propera vegada hi duré la meva dona. Una caminada el 100% recomanada a tots els amants de la natura'.
   
   Autor Carlos Palos | 17/01/2008 10:31:06
   Comentari Me gusta mucho la nueva presentacíón, pero me gustaría que incidiera más en la vida de San Josemaría, el auténtico protagonista: sin él nunca hubiera pisado estos caminos.
   
   Autor Alfonso Muñoz | 02/01/2008 20:18:32
   Comentari Amic Jordi, m’agrada molt aquest nou 'look' de la web.
Espero que aquest blog ajudi a la difusió de la gran feina que feu des de l'associació.
SI no hi ha cap imprevist us acompanyaré a la caminada del 12 de gener.

   
 
     
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612