Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqüents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Noticies > 3 de Juny. Santa Maria de Feners
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
 
3 de Juny. Santa Maria de Feners  Celebracions    
El passat dia 3 de juny vàrem celebrar la tradicional festa de Santa Maria de Feners, a Argolell.    

inserir comentarisinserir comentaris
Des de temps immemorials, cada any el dia 1 de juny se celebrava una missa solemne amb tres capellans, precedida per una processó que anava des del poble d'Argolell fins a l'ermita romànica a on es trobava una talla també romànica de la Mare de Déu, sota l'advocació de Santa Maria de Feners.

Després de més de 40 anys de no celebrar-se aquesta festa, ja fa tres anys que la tornem a celebrar. Enguany ho hem fet el dissabte dia 3 i ens hi hem aplegat 26 persones: 16 de la zona de les Valls de Valira, amb representació de les cases del poble, Cal Caminal, Cal Martí, Cal Pauet, Cal Batista i Cal Mariano. D'altres parts de Catalunya - de Girona, de Lleida i de Barcelona - hi assistiren 10 persones.
   
     
Anar al text  Ir al texto 
   
Imatge de Santa Maria de Feners, a Argolell
 - Imatge de Santa Maria de Feners, a Argolell
German, Alex i Jorge, varen netejar l’ermita
 - German, Alex i Jorge, varen netejar l’ermita
Els de Cal Pauet arriben a l’ermita
 - Els de Cal Pauet arriben a l’ermita
Abans de començar la santa missa
 - Abans de començar la santa missa
L’ofertori
 - L’ofertori
Al final de la missa
 - Al final de la missa
Recorregut de Sant Josepmaria la nit de l’1 i la matinada del 2 de desembre de 1937
 - Recorregut de Sant Josepmaria la nit de l’1 i la matinada del 2 de desembre de 1937
+ clic per ampliar
German, Alex i Jorge, varen netejar l’ermita
 - German, Alex i Jorge, varen netejar l’ermita
Els de Cal Pauet arriben a l’ermita
 - Els de Cal Pauet arriben a l’ermita
Durant l’homilia
 - Durant l’homilia
Un moment de la missa
 - Un moment de la missa
Al final de la missa
 - Al final de la missa
 
   

Tres dies abans de la festa, uns voluntaris havien retirat tota la runa que hi havia al seu interior i havien netejat a fons l'ermita de manera que el dissabte dia 3 es va poder celebrar la  santa missa a la mateixa ermita, cosa que no s'havia fet des de feia molts anys. Els anys anteriors havíem fet la festa a l'església d'Argolell.

Va celebrar la santa missa Mn. Norbert Estarriol, de Lleida. A la prèdica va glossar tres aspectes de la festa: Pentecosta, la festa del dia 1 de juny en honor de la Mare de Déu i el record del pas de Sant Josepmaria Escrivà per aquest mateix lloc l'any 1937, camí d'Andorra. Va recordar el missatge de Sant Josepmaria de santificar-nos en la vida ordinària, remarcant-ne dos camps essencials de la persona: la família i el treball.

Al Memento de difunts de la missa, ens vàrem recordar dels que ens han deixat els últims mesos: Pere Fusté, de Cal Sintet, mort el dia 3 d'abril de 2005; Hermínia Bonfill, de Cal Pauet, morta el dia 15 d'octubre de 2005; Maria Alrich, mare de l'actual alcalde, morta el dia 24 de febrer de 2006.

Acabada la santa missa vàrem fer plans concrets per reconstruir l'ermita. Tots els presents varen manifestar la seva voluntat de tirar el tema endavant, amb el ferm desig de que les obres de restauració estiguin acabades el proper dia 1 d'octubre en què tradicionalment se celebrava una altre festa, dedicada en aquesta ocasió a la gent d'Arduix, el poble de més amunt. Hi estava present un constructor de la zona, Germans Ferreira, que ens donarà el pressupost abans d'una setmana. L'alcalde de les Valls de Valira, Pere Artigues es va comprometre en retirar la runa i netejar a fons tot l'entorn, i a buscar alguna subvenció oficial.

El Francesc Bordoll, de Cal Caminal, ens obsequiarà amb un o dos corders, segons convingui, el dia que s'acabin les obres de restauració de l'ermita.

Va fer un temps molt bo i vàrem tenir l'ocasió de passar uns moments molt agradables amb la gent d'aquestes contrades del Pirineu, just a tocar la frontera amb Andorra.
   

   
    Inserir comentaris
Autor  
Comentari  
     
    Codi de seguretat
Canviar codi
    Introdueixi el codi de seguretat, si us plau.

   
     


Barcelona, 20 de juny de 2006
©2006. Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra   
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612