Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqüents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Noticies > Ha mort la Marina de l'Empordanès
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
 
Ha mort la Marina de l'Empordanès  Pallerols    
Estimava molt el projecte de Pallerols    

inserir comentarisinserir comentaris
veure comentarisveure comentaris (9)

imagen1
     
Foto antiga: La Marina (la segona per la dreta) té la seva filla Josefina als braços. A la seva dreta, la seva mare Agustina Vila Baró; a l’esquerra, la seva germana Teresa; al darrera, el seu sogre Lluís Campabadal i el seu marit l’Eugeni Campabadal      

 

El passat dimecres 4 de juny va morir a Barcelona, als 94 anys, la Marina de ca l'Empordanès, de Pallerols de Rialb. El seu nom era Josepa Finestres Vila, però tots la coneixíem com la Marina.

Transcric un paràgraf del llibre "El pas dels Pirineus", de Jordi Piferrer, Editorial Pagès - Lleida 2012, que parla de la casa de l'Empordanès. Diu així:

      L'hereu de la casa de l'Empordanès (o Ampurdanès com diuen ells), en Josep Finestres, estava casat amb l'Agustina Vila i Baró. Varen tenir dues filles: la Josepa i la Teresa. Coneixem molt a la Josepa, a qui diuen la Marina, perquè molt sovint puja a Ca l'Empordanès acompanyada pel seu fill en Lluís Campabadal i Finestres.

      En morir en Josep Finestres, l'Agustina es va casar amb en Lluís Campabadal i Esteve, que també havia quedat vidu feia poc. Un fill d'en Lluís, l'Eugeni Campabadal i Ros, es va casar anys més tard amb la Marina, la filla d'en Josep Finestres. Fruit d'aquest matrimoni és l'actual hereu, en Lluís Campabadal i Finestres. De manera que en pocs anys de diferència es casaren el pare i la mare i el fill i la filla dels seus primers matrimonis.

      L'any 1937 l'amo de Ca l'Empordanés era en Lluís Campabadal i Esteve (1889-1954) i la Marina tenia uns 17 anys.

      Durant la guerra civil espanyola de 1936-1939 aquesta casa, així com la casa de Vilaró, es dedicaren a albergar i protegir a nombrosos fugitius, entre ells a sant Josepmaria Escrivà.

   
     
Anar al text  Ir al texto 
   
D’esquerra a dreta: En Lluís Campabadal (fill de la Marina), la Sandra (filla d’en Lluís), l’Elga (esposa d'en Lluís), la Marina i l’Ignasi Forcada
 - D’esquerra a dreta: En Lluís Campabadal (fill de la Marina), la Sandra (filla d’en Lluís), l’Elga (esposa d'en Lluís), la Marina i l’Ignasi Forcada
   
   
     
La Marina a la seva casa de l'Empordanès (a Pallerols) entre el Peret i la Paquita de Cal Guillot, de Coll de Nargó
 - La Marina a la seva casa de l'Empordanès (a Pallerols) entre el Peret i la Paquita de Cal Guillot, de Coll de Nargó
   
   
     
La Marina entre el Minguet, de Cal Guardiola, i l’Esteve d’Andorra
 - La Marina entre el Minguet, de Cal Guardiola, i l’Esteve d’Andorra
   
   
     
La casa de l'Empordanès, a Pallerols
 - La casa de l'Empordanès, a Pallerols
   
   
     

 

La Marina es caracteritzava per la seva alegria i generositat. Estimava molt el projecte de Pallerols que ara estem desenvolupant. Ens va explicar moltes coses de l'any 1937, de com era l'església, dels costums que hi havia al poble, de la gent que estava amagada en aquestes contrades durant la guerra, de l'entrada dels soldats "nacionals" i de moltes altres coses relacionades amb Pallerols.

Transcric una de les converses mantingudes amb la Marina sobre els seus records de l'any 1936, quan arribaren uns milicians a l'església de Pallerols:

El dia 2 d'agost van pujar a cremar totes les relíquies de l'església, els retaules, els altars, les talles dels sants de fusta, les banderes, els ornaments i tot el que hi havia. També es van emportar les campanes amb dos carros.

Uns dies després els milicians van pujar de nou, aquesta vegada per recollir les cendres, on ells deien que havien quedat restes d'or.

Ben aviat celebrarem una missa a Pallerols per la Marina. A través d'aquesta web anunciarem la data.

Des del cel ens ajudarà encara més en tirar endavant el projecte de Pallerols.
   

 9 Comentaris
   
  Autor Ángela G.F. | 12/06/2014
   Comentari ¡Dios la habrá acogido de buen grado! Como agradecimiento ofrezcamos sufragios, que serán oraciones en beneficio de los vivos, ya que ella ya estará en el Cielo, intercediendo por todo y por todos.
   
  Autor Mariangels Baliellas | 09/06/2014
   Comentari Grácies per enviar-nos aquets fets. Resare x la Marina que ancare que no la coneixo pensó que debía ayudar d,alguna manera a sant Josepmaria en aquellas dies del any 1937. Grácies Marina !!
   
  Autor D. Geraldo Morujão (Portugal) | 09/06/2014
   Comentari Rezo para que Marina nos siga ayudando desde el Cielo. Que descanse en paz
   
  Autor Ignasi Forcada | 09/06/2014
   Comentari La Marina i els Campabadal són una part de nosaltres. Tots l'estimem i l'estimarem i agraïm tantes atencions seves ii en en Lluis, la Helga , la Fina i la Sandra ens sentim família: cosa nostra. Ara imitem el somriure de la Marina i siguem tant acollidors com ella i els de casa seva
   
  Autor montssrrat sala porta | 09/06/2014
   Comentari Sempre havia sentit a dir a la meua mare, que el dia que la Marina i l'Eugeni es varen casar, aquell mateix dia que va neixer el meu germà Agustí. Teniem i tenim amb aquesta família, uns lligams d'amistad, des d'aquells temps que vam ser veïns. Ens em visitat sempre, la penútima vegada estava molt feliç amb l'arribada del petit Eugeni.El darrer cop que la vaig visitar, ja la vaig trobar molt desmillorada , i a més es queixava de molts dolors.
La Marina, una dona valenta, del seu temps, agradabla, pal de paller per tots els seus fills i germans. Les porte de casa seva, romanien sempre obertes
a tothom.
Des de aquí el meu condol a tots. fiils nets i bisnet. Que al cel ens puguem retrobar.
   
  Autor Conxa | 09/06/2014
   Comentari M'uneixo i reitero les paraules de Mercè. Fins fa ben poc venia quasi sempre a les celebracions amb els seus fills. Com molts, la recordaré i tindré present. Al Cel estigui
   
  Autor Jordi Pifarré i Amenós | 09/06/2014
   Comentari Gracies a la vostra associació i la web m'he assabentat de fets i persones entranyables, que desconeixia. La tindré present en les meves pregàries. Al Cel Sia
   
  Autor Mercè B | 09/06/2014
   Comentari He tingut la sort de conèixer la sra. Marina. Una persona amable, generosa i pendent sempre de tothom.
Un agraïment molt sincer a ella i tota la seva família, per l'acolliment i estima vers l'associació.
   
  Autor Emilio y Bea. | 09/06/2014
   Comentari Descanse en paz. Perdemos un trocito de nuestra particular historia pero, gracias a Dios, sus testimonios permanecerán para siempre.
   
   
    Inserir comentaris
Autor  
Comentari  
     
    Codi de seguretat
Canviar codi
    Introdueixi el codi de seguretat, si us plau.

   
     


Pallerols de Rialb, 5 de juny de 2014
©2014. Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra   
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612