Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqüents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Noticies > Un grup de cooperadors de l'Opus Dei, a Pallerols i Andorra
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
 
Un grup de cooperadors de l'Opus Dei, a Pallerols i Andorra  Caminades - Ruta 1Caminades - Ruta 6    
Un grup de 40 persones visiten Pallerols i Andorra    

inserir comentarisinserir comentaris
veure comentarisveure comentaris (5)

imagen1
     
A Andorra la Vella, al mateix lloc on el grup de sant Josepmaria es va fer la fotografia per al salconduit      

Alguns Cooperadors de l'Opus Dei a Catalunya han inaugurat aquest passat cap de setmana una nova activitat: s'han proposat fer una trobada, un dia a l'any, en algun dels llocs dels "camins de llibertat" pels que va passar sant Josepmaria, entre el 19 de novembre i el 10 de desembre de 1937, acompanyat per set persones que es dirigien espiritualment amb ell, fugint de la persecució religiosa que succeïa en molts indrets de la zona republicana espanyola.

Aquesta I Trobada pels Camins de Llibertat l'hem fet el dissabte 16 i el diumenge 17 de març de 2019.

Érem un grup de 40 persones, d'allò més variat: Paquita, una senyora de 91 anys que havia d'utilitzar una cadira de rodes, un matrimoni alemany -Rut i Thomas- que va venir a Barcelona exclusivament per a aquest viatge i una àvia amb cinc de les seves nétes (Miriam, la més jove de 12 anys).

Vam sortir de Barcelona a les 7 del matí i ens dirigírem directament a Andorra, concretament a l'església de Sant Julià de Lòria, on hi ha un alt relleu de sant Josepmaria, en un altar lateral, agenollat, resant de cara el sagrari, recordant l'arribada del grup el matí del 2 de desembre de 1937.

Després vam pujar fins a prop del Mas d'Alins, on hi ha una capelleta -Oratori de la Mare de Déu de Canòlich- que es va construir per recordar el pas de sant Josepmaria per aquest lloc la matinada del 2 de desembre de 1937 poc després de creuar la frontera andorrana. Vam resar una Salve com feren ells en aquest lloc l'any 1937.

A la tarda vam visitar els llocs d'Andorra la Vella i Escaldes on sojornà sant Josepmaria del 2 al 10 de desembre de 1937, recordant les persones que els van atendre aquests dies, com l'arxiprest del Principat d'Andorra mossèn Lluís Pujol i els monjos benedictins de Montserrat, que eren a Escaldes.

   
     
Anar al text  Ir al texto 
   
Davant l'escola de Pallerols
 - Davant l'escola de Pallerols
   
   
     
A l'església de Pallerols
 - A l'església de Pallerols
   
   
     
A la cabana de Sant Rafael
 - A la cabana de Sant Rafael
   
   
     
A l'església de Sant Julià de Lòria, llegint els documents històrics
 - A l'església de Sant Julià de Lòria, llegint els documents històrics
   
   
     
A l'oratori de Canòlich
 - A l'oratori de Canòlich
   
   
     
A l'oratori de Canòlich, llegint els documents històrics
 - A l'oratori de Canòlich, llegint els documents històrics
   
   
     
Al coll de Jou, a la vista de Sant Julià de Lòria
 - Al coll de Jou, a la vista de Sant Julià de Lòria
   
   
     
Un magnífic dinar en una Borda d'Andorra
 - Un magnífic dinar en una Borda d'Andorra
   
   
     
A Oliana
 - A Oliana
   
   
     
Montserrat Mitjans ens envia una fotografia d'una Sàlvia que havia crescut davant de l'església de Pallerols
 - Montserrat Mitjans ens envia una fotografia d'una Sàlvia que havia crescut davant de l'església de Pallerols
   
   
     

El diumenge anàrem cap a Peramola i vam poder veure el "paller" on hi van passar la nit del 19 de novembre. Després visitàrem l'església de Pallerols, on sant Josepmaria trobà la "rosa de Rialb", i contemplàrem la imatge de la Mare de Déu del Roser. També vam visitar la rectoria, que ha estat restaurada tal com era l'any 1937, on ens poguérem informar àmpliament sobre la història i els camins que va seguir sant Josepmaria fins arribar a Andorra.

De manera especialment intensa revisquérem els fets del 22 de novembre de 1937, quan sant Josepmaria va trobar al terra de l'església una rosa de fusta daurada que el confirmà en la seva primera decisió de continuar cap a Andorra quan tenia seriosos dubtes de si estava fent la voluntat de Déu. La rosa de Pallerols fou la resposta a allò que havia demanat al Senyor i a la Mare de Déu.

Al migdia es va celebrar l'Eucaristia a l'església de Pallerols i tot seguit uns quants pujaren a la cabana de Sant Rafael, una cabana de carboners reconstruïda al mig del bosc, difícil de trobar entre el boscatge, on van estar amagats sant Josepmaria i la resta del grup els dies 22 al 27 de novembre, abans d'iniciar la travessa cap a Andorra. Els textos històrics que llegírem ens recordaren aquests dies i les cinc nits que seguiren amb unes doloroses i perilloses caminades nocturnes, fins arribar a Andorra el 2 de desembre.

Jordi Piferrer i Ramon Camats ens han fet de guies durant aquests dos dies, llegint els documents històrics que estan recollits en el llibre "Camino de Liberación" que poguérem adquirir a la rectoria de Pallerols.
   

 5 Comentaris
   
  Autor Traducció de l'alemany al català  | 21/04/2019
   Comentari El viatge d'Andorra-Pallerols el 17 de març va ser una experiència molt agradable per a nosaltres.
Hem après molt de la vida de sant Josep Maria i no sabíem que havia de superar tan grans perills i dificultats durant la Guerra Civil espanyola.
Ens ha tocat que sempre ha confiat en la voluntat de Déu com a fill de Déu.
Caminar per la natura, conèixer gent agradable, el menjar i, en general, el viatge ben organitzat que ens va agradar molt.
Agraïm a l'agència de viatges Ruth la bona organització i a Montse Mitjans per la seva gran recomanació.
   
  Autor Thomas und Ruth Berger | 15/04/2019
   Comentari Die Andorra-Pallerols Reise am 17. März war eine sehr schöne Erfahrung für uns.
Wir haben sehr viel vom Leben des heiligen Joseph Maria erfahren und wir wussten nicht dass er so große Gefahren und Schwierigkeiten in der Zeit des spanischen Bürgerkriegs überwinden musste.
Uns hat es berührt, dass er sich unbeirrbar wie ein Kind Gottes immer auf den Willen Gottes verlassen hat.
Das Spazierengehen in der Natur, das Kennenlernen von netten Leuten, das Essen und insgesamt die gut organisierte Reise hat uns sehr gefallen.
Wir danken der Ruth Travels-Agentur für die gute Organisation sowie Montse Mitjans für ihre tolle Empfehlung.

   
  Autor Jordi | 01/04/2019
   Comentari Ja està rectificat
   
  Autor Montserrat Mitjans | 28/03/2019
   Comentari He de rectificar el nom de la planta que creix davant l' Església de Pallerols, es una Sàlvia, no noteu la fragància?
   
  Autor Gloria G. (Madrid) | 27/03/2019
   Comentari Redacto unas breves impresiones de la visita que hice con mi familia, los días 16 y 17 de marzo, a Pallerols y Andorra para revivir la aventura de san Josemaría Escrivà en el otoño de 1937, en su camino de evasión hacia Andorra.
Visitamos en primer lugar la iglesia de Sant Julià de Lòria (Andorra) y a continuación acudimos a un lugar cerca de la frontera andorrana por donde la expedición de 1937 llegó a Andorra a través de las montañas. En este lugar se ha construido un oratorio de la Mare de Déu de Canòlich.
Al final de la mañana tuvimos una estupenda comida en una borda de Aixirivall.
Por la tarde visitamos los lugares de Andorra y de Escaldes en los que estuvo San Josemaría los 10 días que permaneció en Andorra.
Al día siguiente a las 8 de la mañana salimos de Escaldes hacia Peramola. Visitamos el pajar y las casas de Mateo el lechero y del Tonillo, personajes claves en la expedición del paso de los Pirineos.
En Pallerols visitamos la rectoría y la iglesia, en donde tuvimos la misa. Impresionante lo que revivimos en estos lugares.
A continuación, los más animados nos dirigimos con un día precioso a la cabaña de San Rafael. Otro momento entrañable de la visita que nos sitúa más en la aventura que vivieron San Josemaría y los que le acompañaron, en los 14 días que duró la travesía desde Barcelona hasta Andorra.
Comida deliciosa en Oliana y regreso a Barcelona, con el alma esponjada y una sonrisa en nuestras caras de los buenos recuerdos de estas 36 horas en las que revivimos estos caminos de Libertad sabedores de que la Virgen nos acompaña siempre en nuestro caminar.
Ciertamente pudimos comprobar de nuevo que Pallerols no defrauda nunca!!!
   
   
    Inserir comentaris
Autor  
Comentari  
     
    Codi de seguretat
Canviar codi
    Introdueixi el codi de seguretat, si us plau.

   
     


Pallerols de Rialb, 23 de març de 2019
©2019. Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra   
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612