Associació d'amics del camí de Pallerols de Rialb a Andorra
 
El Barranc de la Ribalera

 

            Aprofitant que el proper 12 de gener fem la Caminada des de la Ribalera fins a les Masies de Nargó, pujant la canal de la Jaça i baixant per la cara nord de l'Aubenç, m'ha semblat bé fer alguns comentaris sobre l'aparició del guia Josep Cirera a l'Espluga de les Vaques, al Barranc de la Ribalera, el dia 28 de novembre de 1937.

 

            Com sabeu, durant els anys de la guerra de 1936 - 1939, hi havia en aquest lloc moltes persones amagades, entre elles en Josep Boix i Oste, el fill de Juncàs, la casa propera a la Ribalera. Les condicions naturals de l'espluga, encerclada d'altes penyes i amb el profund barranc per sota, fa que sigui de molt difícil accés per a persones que desconeixen el territori. Era un lloc molt segur per amagar-s'hi i per la concentració de fugitius. Aquesta zona pertanyia a la gent de Juncàs que eren els qui organitzaven aquestes expedicions.

 

            En el cas concret de l'expedició del novembre de 1937, són els de Juncàs qui organitzen l'expedició cap a Andorra fent venir al guia Josep Cirera des d'Andorra, a través dels seus parents: en Josep Ramonet i Espar, de Ca l'Armenter d'Organyà.

 

            En Josep Cirera arribà a Juncàs per la tarda del dia 27 de novembre, dormí a aquesta casa i l'endemà, cap a la 1 del migdia, es presentà a la Ribalera per conèixer al grup i cobrar. Tornà a dinar a Juncàs i cap a les 5 de la tarda es tornà a presentar a la Ribalera per iniciar la sortida definitiva cap a Andorra.

 

            Això és el que es dedueix de la lectura dels Documents històrics que tenim: el Diari del Pas, el Diari d'Antoni Dalmases, els records escrits l'any 1975 per Francisco Botella i sobretot per les converses mantingudes amb el guia de l'expedició, en Josep Cirera, i amb en Josep Boix, de Juncàs.

 

            L'únic que diu que el guia Josep Cirera apareix a la Cova del Corb la nit del 27 de novembre, és Juan Jiménez Vargas, en un escrit de records fet l'any 1980, quaranta i tres anys després. Pedro Casciaro, un altre dels expedicionaris, en uns escrits de l'any 1975, situa al guia fins i tot abans del Corb, però ell mateix ens adverteix que no està segur dels dies ni dels llocs on succeïren els fets que comenta. També diu que el guia va assistir a la missa que sant Josepmaria Escrivà celebrà a primeres hores del matí del dia 28, tot just arribar a la Ribalera, mentre que el guia assegura que ell no va assistir a cap missa durant aquells dies.

 

            He pensat que seria interessant fer aquests comentaris per situar al seu lloc els esdeveniments que a la llum de les últimes investigacions hem anat descobrint. En aquest sentit s'hauran de rectificar les versions que sobre aquest fet diuen els llibres: "El Fundador del Opus Dei", d'Andrés Vázquez de Prada, Tomo II; i "Travessant la nit", de Octavio Rico i Dámaso Ezpeleta, que de fet utilitza la font anterior.   

 

            Durant la propera Caminada del dia 12 de gener tindrem ocasió de llegir els documents originals i comentar més àmpliament els fets que tan breument hem esmentat.

 

            Si algú està més interessat en aquest tema pot demanar ampliacions a través de la web. 
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612