Associació d'amics del camí de Pallerols de Rialb a Andorra
 
VII Jornada de Camins de Llibertat a través dels Pirineus
Unes jornades de gran interès històric

 

            Per a commemorar l'arribada de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer a Andorra el 2 de desembre de 1937 i en record de moltes altres persones que com ell patiren persecució degut a la intolerància de ideologies totalitàries, l'Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra organitzà la VII Jornada de Camins de Llibertat a través dels Pirineus.

 

            L'acte se celebrà el dissabte 30 de novembre, al Centre Cultural d'Escaldes-Engordany, sota el títol "Andorra, terra d'acollida: unes experiències d'evasió i acolliment".

            Hi assistiren unes 100 persones.

            Alfred Llahí, periodista i escriptor, presentà la VII Jornada i donaren la benvinguda: Trini Marin (Cònsol Major del Comú d'Escaldes-Engordany) i Joaquim Manich (President de la Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra).

            Hi hagué dues taules rodones.

           

            A la primera, amb el títol: Camins de llibertat cap a Andorra, hi intervingueren els següents ponents:

            Gerard Olm, guia de muntanya, Carlos Guàrdia, geògraf, Jordi Piferrer, escriptor, Eduardo Garcia, periodista, i Carles Rossell, corredor d'Ultra Trails. 

             S'analitzaren els camins d'entrada a Andorra (camins d'evasió) procedents de l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars i el sud de França.

 

            A la 2ª Taula rodona hi intervingueren:

            Pere Cavero, historiador, Pere Canturri, historiador, Marc Forné, advocat, Simó Duró de Cal Ramonguem, i Beatriz Comella, historiadora. La moderadora fou: Meritxell Mateu.

            Es donaren a conèixer experiències andorranes d'acolliment els anys 1936-1945 en les distintes parròquies d'Andorra i finalment l'arribada a Andorra de sant Josepmaria Escrivà, l'any 1937.

            Finalitzà la VII Jornada amb un interessant debat, amb les aportacions dels assistents.

           

            Notes

            1. Podeu escoltar els audios de les ponències i altra informació, clicant aquí

            2. En dies posteriors, anirem transmetent les ponències de la VII Jornada.

Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612