Associació d'amics del camí de Pallerols de Rialb a Andorra
 
Dels cinc continents
A Pallerols hi arriben persones de tot el món

Un grup de professionals que participaven en una trobada internacional han aprofitat una jornada de descans en el seu treball per acostar-se fins a Pallerols i conèixer sobre el terreny part de la ruta que va realitzar sant Josepmaria, l'any 1937, ara que celebrem el 80è aniversari.

Entre els participants, hi havia gent procedent d'Amèrica (Guatemala i Canadà), Àfrica (Costa d'Ivori), Àsia (Filipines i Taiwan), Austràlia i diversos països europeus (Irlanda, Polònia, Itàlia). A més també van arribar persones procedents de diverses poblacions espanyoles com Jaén, Sevilla, Madrid, Girona, Barcelona, ​​Saragossa i Oviedo.

Ks. Adam, de Polònia, va comentar: "M'ha impressionat el bé que ha quedat la reconstrucció, tot a Pallerols està tan ben conservat que dóna gust estar aquí: ajuda molt a resar."

Una part de l'expedició havia sortit a primera hora del matí per celebrar missa a la Ribalera: Fr Salva, que ve de Canadà, ha concelebrat amb Don Fernando, de Madrid. En aquest grup també hi havia gent de Costa d'Ivori, alguns d'Espanya (Valladolid i Barcelona) i un portuguès.

La majoria ha començat el recorregut a Pallerols, on han visitat la rectoria i l'església i s'han aturat per conèixer els detalls de l'expedició de sant Josepmaria, gaudint dels abundants recursos gràfics i bibliografia que ofereix el lloc. Ferran, que arribava des de Jaén, va valorar les il·lustracions i explicacions de la ruta que es mostren a la rectoria: "Ajuden a comprendre les marxes, els perills ... molt completa, brillant".

A l'església, Don Luigi, un sacerdot sicilià, ha pogut celebrar missa per als integrants del grup. Després de la missa, el grup s'ha acostat fins a la Cabana de Sant Rafel. El dia estava ennuvolat i amb núvols baixos que impedien veure el paisatge del voltant però, per contra, transmetien bé la sensació de trobar-se "emboscats".

Fr. Erwin, de Filipines, va gaudir amb el passeig fins a la Cabana; li va semblar "molt fàcil de seguir, amb aquestes senyals blaves i grogues, molt clares, no és esgotador, és molt suau". I, davant la feina que ha de suposar l'organització i cura de la ruta, la rectoria i l'església, va afegir un comentari per animar els voluntaris, "que no deixin de col·laborar".

Des Pallerols, s'han desplaçat a Peramola per iniciar l'ascens a la Roca del Corb; en aquest moment, el temps ha aclarit i, durant el dinar que han pres davant de la Casa del Corb, han pogut contemplar l'entorn: els boscos de la Baronia de Rialb i, poc després, les parets d'Aubenç.

Felipe, que ha vingut des de Pamplona també comentava la senyalització de la ruta: "al principi pensava que eren excessives ... després em vaig adonar de la comoditat que tenir-les tan a la vista; s'agraeix aquest esforç de manteniment".

Han culminat l'etapa a la tarda -malgrat el temps que amenaçava tempesta- aconseguint la Ribalera, amb l'emoció d'haver recorregut uns llocs d'especial significat en la vida de sant Josepmaria i -per als que han vingut des de més lluny- l'esperança de poder visitar-los de nou i completar la ruta que han començat.

Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612