Associació d'amics del camí de Pallerols de Rialb a Andorra
 
Crònica de la II "Trobada de la Rosa"
A les 12.00h del 21 de novembre de 2004, tal com estava previst, va començar la Santa Missa, concelebrada per Mn. Bonifaci Fortuny, rector de Ponts i de la Baronia de Rialb, Mn. Enric Moliné nascut a La Seu d'Urgell, i Mn. Pere Pascual de Barcelona.

La Missa va ser seguida amb molta devoció per les persones que omplien a vessar l'Església de Pallerols. Hi va haver molts cants seguint les indicacions de Mn. Bonifaci.

L'homilia la predicà Mn. Enric Moliné, que glossà la festa de Crist Rei que triomfà a la Creu, i féu esment també de la figura de sant Josepmaria Escrivà que el dia 22 de novembre de 1937 trobà una rosa de fusta al terra d'aquesta mateixa església, la qual cosa significà per ell una confirmació de que tenia que continuar cap a Andorra, quan es trobava amb forts dubtes per conèixer quina era la voluntat de Déu. La Mare de Déu el va treure d'aquests dubtes, el va confortar i li donà la certesa de quina era la voluntat de Déu.

L'església estava neta i endreçada, molt ben il·luminada i guarnida de flors, amb roses naturals sobre l'altar.

En un lloc molt visible, al presbiteri, hi havia un quadre pintat a l'oli de la figura de sant Josepmaria en un primer pla, amb un fons dels boscos de Rialb i dues edificacions característiques de la zona: la casa de Vilaró i l'Església de Pallerols. Aquest quadre ha estat pintat i cedit per l'artista pintor Xavier Cabanach, que també va estar a l'esdeveniment.

Acabada la Santa Missa es va fer un piscolabis a l'antiga escola de Pallerols, avui convertida en casa de pagès de turisme rural. Va ser un moment de diàleg entre la gent de la Baronia i també entre tots els altres assistents.

Va fer un temps esplèndid, amb un sol radiant, que va permetre que alguns matrimonis de Lleida amb els seus fills fessin un dinar a l'aire lliure en un pla sota cal Mingo de Pallerols.

En total vàrem ser unes 150 persones. Unes 30 de la Baronia de Rialb, unes 100 entre Lleida, Ponts i pobles veïns, i la resta, de Barcelona, Terrassa, Igualada i altres poblacions de Catalunya.

De la Baronia hem de destacar la presència de l'alcalde Pere Prat; els de cal Vilaró, Pere i Agustí Sala; els de ca l'Empordanès, la Marina i el seu fill Lluís amb la seva senyora i filla; el Mingo i la seva senyora de cal Guardiola; els de cal Solé de Pallerols; els de cal Riart, cal Marsol i cal Flores, de Politg; els de cal Tomeu de Gualter i altra gent que no anomenem i als qui des d'aquí demanem disculpes per aquesta omissió.

Algunes persones de la Baronia, en especial la família del senyor Josep Pujol de Canes, varen anar el dia abans a netejar l'església i preparar-ho tot. Unes senyores de Lleida portaren les roses que es col·locaren sobre l'altar, mentre que altres persones instal·laren l'equip de so, que val a dir-ho funcionà a la perfecció.

Hi havia molta gent jove que havien anat a dormir la nit abans a la casa del Corb i que col·laboraren en el guarniment final de l'església, en la preparació del piscolabis i en els serveis d'ordre de la celebració.

En definitiva hem de dir que va ser un dia festiu, que ja ha quedat incorporat a la tradició d'aquestes terres de la Baronia de Rialb, i que ens va servir a tots els assistents per incrementar la devoció a la Mare de Déu del Roser de Pallerols i a sant Josepmaria Escrivà de Balaguer, que en el seu pas per aquestes terres ens ha deixat un testimoni de súplica confiada a la Mare de Déu i de compliment heroic a la voluntat de Déu.

Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612