Per a commemorar l'arribada de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer a Andorra el 2 de desembre de 1937 i en record de moltes altres persones que com ell patiren persecució degut a la intolerància de ideologies totalitàries, l'Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra organitzà tres actes:
1. Un acte cultural a Escaldes-Engordany
Sota el títol "Andorra, terra d'acollida: unes experiències d'evasió i acolliment", el dissabte 30 de novembre, se celebrà al Centre Cultural d'Escaldes-Engordany la "VII Jornada de Camins de Llibertat a través dels Pirineus".
Hi assistiren unes 100 persones.
Alfred Llahí, periodista i escriptor, presentà la VII Jornada i donaren la benvinguda: Trini Marin (Cònsul Major del Comú d'Escaldes-Engordany) i Joaquim Manich (President de la Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra).
Hi hagué dues taules rodones:
A la primera hi intervingueren els següents ponents:
Gerard Olm, guia de muntanya, Carlos Guàrdia, geògraf, Jordi Piferrer, escriptor, Eduardo Garcia, periodista, i Carles Rossell, corredor d'Ultra Trails.
S'analitzaren els camins d'entrada a Andorra (camins d'evasió) procedents de l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars i el sud de França.
A la 2ª Taula rodona hi intervingueren:
Pere Cavero, historiador, Pere Canturri, historiador, Marc Forné, advocat, Simó Duró de Cal Ramonguem, i Beatriz Comella, historiadora. La moderadora fou: Meritxell Mateu.
Es donaren a conèixer experiències andorranes d'acolliment els anys 1936-1945 en les distintes parròquies d'Andorra i finalment l'arribada a Andorra de sant Josepmaria Escrivà, l'any 1937.
Finalitzà la VII Jornada amb un interessant debat, amb les aportacions dels assistents.
2. Cursa "Rosa del Nord"
La nit del 30 de novembre a l'1 de desembre s'organitzà una cursa nocturna de muntanya, des del Golf d'Aravell fins a Sant Julià de Lòria (Andorra). Un total de 22 km amb 1.600 m. de desnivell positiu.
El recorregut de la Rosa del Nord coincideix amb l'última etapa de l'expedició d'evasió en la que hi anava sant Josepmaria Escrivà de Balaguer en el seu camí cap a Andorra. Una ruta d'evasió utilitzada freqüentment durant la guerra civil espanyola i la segona guerra mundial, en què -degut a les ideologies totalitàries imperants- un bon nombre de persones es veieren obligades a fugir de nit, travessant rius i muntanyes, per a recuperar la llibertat que els hi era negada en els seus països d'origen.
Els fugitius anaven normalment amb poca roba, mal calçats, amb poc menjar, passant fred i cansament extrems.
Seguint aquesta filosofia, la Rosa del Nord és una cursa sense avituallaments. És una cursa en autosuficiència
El dia 30 va nevar durant tot el dia, el que afegí a la cursa una especial dificultat, per la qual cosa els 28 corredors que hi participaren gaudiren especialment de la bellesa i duresa del recorregut. La cursa fou un èxit, i alguns dels corredors no dubtaren en afirmar que havia estat la prova més dura en la que havien participat.
3. Missa d'acció de gràcies a Sant Julià de Lòria
El diumenge 1 de desembre -a les 11:30- se celebrà a l'església de Sant Julià de Lòria una missa d'acció de gràcies per la feliç arribada de sant Josepmaria a Andorra, el 2 de desembre de 1937.
La missa fou concelebrada per Mn. Josep Maria Mauri, Vicari General del Bisbat d'Urgell, i Mn. Pepe Chisvert, Rector de la parròquia. Hi assistiren unes 250 persones i fou acompanyada pel cor dels Petits Cantors d'Andorra.
En acabar la missa es beneí la rosa de fusta daurada que Mons. Javier Echevarría, Prelat de l'Opus Dei, regalà l'any passat a l'Arquebisbe d'Urgell, Mons. Joan Enric Vives, en motiu del 75è aniversari de l'arribada de sant Josepmaria a Andorra. A continuació es traslladà la rosa al seu emplaçament definitiu, en l'antic retaule barroc prop l'estàtua de sant Josepmaria.
Nota
Al llarg dels següents dies, anirem ampliant aquestes notícies en l'apartat de Notícies d'aquesta mateixa web.