Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Les Rutes > Ruta 1 Oliana - Pallerols
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
   
Ruta 1 Oliana - Pallerols    
   
     

Tota la Ruta La totalitat de la Ruta
Caminada Ruta 1 Oliana - Pallerols
Caminada Ruta 2 Pallerols - Santpou
Caminada Ruta 3 Santpou - Fenollet
Caminada Ruta 4 Fenollet - Barid
Caminada Ruta 5 Barid - Cal Roger
Caminada Ruta 6 Cal Roger - Mas d'Alins
   
Enlla a articles relacionades amb aquesta ruta

Descripci del Tram 1 de la ruta: Del Pont de Peramola a Pallerols

Descripci dels Circuits de Pallerols
   
 
Ver mapa ms grandeAlat Ruta
   

Activa aqu els mapes d'aquesta Ruta

Descripci de la ruta
Tram 1: Del Pont de Peramola a Pallerols

Comena el primer tram del Cam d'Andorra al Pont de Peramola, sobre el riu Segre, a la sortida del poble d'Oliana (Km. 144,3 de la C-14).

Passat el pont, cal caminar per la carretera en direcci Andorra uns 150 metres fins a trobar, a l'esquerra, el corriol que s'enfila cap a l'ermita de la Mare de Du de Castellllebre. Degut a les obres d'ampliaci de la carretera C-14, l'inici d'aquest cam s molt costerut. Superat aquest petit obstacle s'ha de continuar per l'antic cam fins arribar a l'ermita (40 minuts).

Per entrar a l'ermita s'ha de demanar la clau a la Casa del Pont de Peramola: la primera casa que es troba anant en direcci a Peramola. Preguntar per Josep Boix o per la seva esposa Concepci. 

Desprs de visitar la Mare de Du de Castellllebre es continua per la pista que baixa a l'Hostal de Can Boix (55 minuts). Aqu es pot visitar la Mare de Du de la Grcia.

L'Hostal de Can Boix es travessa per darrera l'edifici, seguint sempre les marques blaves i grogues.

Seguint el cam vell s'arriba a Peramola (35 minuts).

A Peramola es pot visitar el Paller a on el dia 19 de novembre va dormir l'expedici de l'any 1937. Tamb es pot visitar Cal Mateu d'on era el Mateu Mollev Roca, "Mateo el lechero", que va ser el contacte que tingu l'expedici a Barcelona.

Podeu prendre alguna cosa a la Fonda la Masia, pregunteu pel Josep.

Sortireu de Peramola passant per la Font del Can, on podeu descansar.

Desprs de la font continuareu en direcci a Cortiuda i a uns 250 metres trobareu a l'esquerra la desviaci cap a Sant Marc i Pallerols. Seguiu la pista, que deixareu als 20 minuts de caminar, per endinsar-vos al bosc que va per sota el Roc de les Dues. Desprs de superar un coll arribareu a la pista que va directament a la casa de Sant Marc. Abans d'arribar a la casa trobareu una crulla de camins (1 hora 30 minuts):

a) Seguint la pista de l'esquerra anireu a la casa de Sant Marc (25 minuts) i continuant per la pista, a Pallerols (45 minuts).   

b) El cam de la dreta us portar a la Font de Comalpou o del Comapou (10 minuts), que s la font a la que molt probablement anaven a buscar aigua els components de l'expedici de l'any 1937, quan estaven refugiats a la Cabana, a mitja hora de cam d'aquesta font en direcci nord-oest. Des de la font i en direcci sud-oest, baixareu rpidament a Pallerols (30 minuts).


Resum del Tram 1

Del Pont de Peramola a Castellllebre  40 min.
De Castellllebre a Hostal Can Boix 55 min.
D'Hostal Can Boix a Peramola 35 min.
De Peramola a Crulla de Sant Marc  1 h. 30 min.
   
a)  
De Crulla a Casa de Sant Marc  25 min.
De Casa de Sant Marc a Pallerols  45 min.
   
b)  
De Crulla a Font de Comalpou  10 min.
De Font de Comalpou a Pallerols 30 min.

Total del Pont de Peramola a Pallerols per Sant Marc: 4 h. 50 min.
Total del Pont de Peramola a Pallerols per Font de Comalpou: 4 h. 20 min.

 

Zones d'Acampada i Fonts

Peramola.- Fonda La Masia (H). Pregunteu per Josep Esteve (973.47.04.61). 

Fonts.- Al poble de Peramola hi ha abundants fonts: Als safareigs del poble i sobretot a la Font del Can hi ha una aigua molt bona. Ideal per a descansar i esmorzar o dinar.

Pallerols.- Es pot acampar als segents llocs:

 • Al prat que hi ha a la font de Pallerols: amb tendes de campanya (A2)
 • A la Rectoria i Refugi: Hi ha tres llits i matalassos. Amb sacs de dormir sobre terra de fusta hi caben unes 25 persones (A1)


 • Fonts.- 
 • La Font de l'Ou, que est seca (F1)
  Font de Comalpou, poca aigua (F2)
  Font de Pallerols, en recuperaci (F2)
  Font de Vilar, amb aigua bona (F3)
  A la Rectoria i a Ca l'Empordans, hi ha aigua (F3)

L'Empordans.- s una Casa de Pags de Turisme Rural (CP). Hi ha 3 cases independents en un mateix complexa. Piscina. Hi ha en total uns 12 llits. Es pot llogar noms una de les tres cases. Tel. 973.40.20.45

Cabana.- Es poden plantar dues tendes de campanya (A2). No hi ha aigua.

Tramo1 Oliana - Peramola- Pallerols


Circuits de Pallerols
Consideracions generals sobre els circuits de Pallerols

A la zona de Pallerols us proposem 4 circuits, que corresponen als dies que l'expedici de l'any 1937 va passar a la Baronia de Rialb en espera de l'avs de sortida cap a Andorra.

Seguint aquests circuits es poden recrrer les zones a on l'expedici de l'any 1937 va passar els dies 20 al 27 de novembre.


Descrivim els 4 circuits segons un ordre cronolgic:

 • El Circuit 1 correspon a la part final de la caminada que feren el dia 20 de novembre quan varen arribar a la casa de Vilar procedents de Peramola. Al Paller de Peramola hi varen passar la nit del 19 al 20 de novembre.

  A la casa de Vilar varen estar dos dies: el 20 i el 21 de novembre.

  Al capvespre del dia 21 varen traslladar-se a l'esglsia de Pallerols i passaren la nit en un habitacle sobre la sagristia, que comunicava amb la Rectoria.

 • Resseguint el Circuit 2 es podran reviure els dies 22 al 27 de novembre, en els quals els expedicionaris visqueren en una cabana dins el bosc que anomenaren Cabana de Sant Rafel i que a la zona de Pallerols en diuen la "barraca dels capellans". Es pot veure tamb la Bassa a on es banyaven. A la zona en diuen, "el Banyador".

  El dia 27 a la tarda surten cap a l'Espluga de les Vaques a on troben el guia general de l'expedici, en Josep Cirera, que els conduir fins a Andorra.

 • El Circuit 3 ens portar a la font a la que molt probablement anaven a buscar aigua, la font de Comalpou.

 • Caminant pel Circuit 4 arribarem a la font de Pallerols.

Circuit 1
De la carretera de la Baronia de Rialb a Vilar i Pallerols

L'inici d'aquest circuit nmero 1 est a la crulla de la carretera que porta a Pallerols amb la que va de Peramola a Gualter i Ponts. Est senyalitzada amb rodones grogues. Aquest tram coincideix amb l'antic cam de Peramola a Vilar.

De la carretera fins a la casa de Vilar es tarda uns 20 minuts.

De Vilar a Pallerols uns altres 20 minuts. Abans d'arribar a la casa de Vilar trobareu la Font de Vilar, amb una aigua molt bona.

Quan s'arriba a Pallerols podeu visitar el lloc a on varen passar la nit del 21 al 22 de novembre, aix com informar-vos de l'episodi de la Trobada de la Rosa dins l'esglsia, al mat del dia 22.


Circuit 2
Pallerols - Cabana de Sant Rafel - Bassa del Banyador - Pallerols

Se surt de l'esglsia de Pallerols en direcci nord guiat pels rtols que indiquen la Cabana i seguint les marques blaves i grogues. s el "cam vell de l'Arosa". En 35 minuts s'arriba a la Cabana. A la zona se'n diu "Barraca dels Capellans". L'expedici de l'any 1937 varen viure en aquesta cabana dels dies 22 al 27 de novembre.

Sortirem de la zona de la Cabana continuant en direcci nord-est fins al cam de la carena (cam ramader). Al arribar als rtols indicatius hi ha dues possibilitats:

a) A l'esquerra, direcci nord, es va a les cases de Montllev i Torrent. s el "Cam d'Andorra", que els expedicionaris seguiren la tarda del dia 27 quan deixaren els boscos de Rialb per dirigir-se cap a la Ribalera. Est senyalitzat amb elscolors blau i groc.

b) A la dreta, direcci sud, es baixa cap a la Bassa i Pallerols. s el circuit 2 que tamb est senyalitzat amb els colors blau i groc.

Seguirem el cam de la dreta, arribant en 20 minuts a la Bassa del Banyador a on es banyaven els expedicionaris de l'any 1937.

De la Bassa seguirem baixant cap a la casa de l'Empordans (13 minuts), a on anaven algunes vegades a buscar menjar els refugiats de la Cabana, i tot seguit arribarem a Pallerols (7 minuts).

En total haurem emprat 35 minuts en pujar de l'esglsia de Pallerols a la Cabana, i 40 minuts en baixar de la Cabana fins a Pallerols.


Circuit 3
De la Cabana a la Font del Comapou
Quan s'ha arribat a la Cabana (Circuit 2) es continua fins a la carena i es baixa pel cam que condueix a la Bassa seguint les marques blaves i grogues (Circuit 2). A uns 15 minuts de la Cabana s'arriba a un rtol que indica a ma esquerra, direcci est, la Font del Comapou o de Comalpou. A partir d'aquest rtol, el cam que condueix a la font est senyalitzat amb rodones grogues i s'hi arriba en 30 minuts.

A aquesta font hi anaven a buscar aigua els expedicionaris de l'any 1937.

Des de la Cabana, tardareu en total uns 45 minuts en arribar-hi. Des de la font podeu tornar a Pallerols pel cam anterior o b seguir la ruta que ve de Peramola (Tram 1) senyalitzada amb els colors blau i groc.


Circuit 4
De l'Escola de Pallerols a la Font de Pallerols
Del davant mateix de l'escola de Pallerols, actualment convertida en casa de turisme rural, surt un cam que baixa a la Font de Pallerols.

Aquest cam coincideix amb el GR-1 que passa per Pallerols. Seguint les marques (rodones grogues) s'arriba en 7 minuts a la font.

Tramo 1: 4 Circuits de Pallerols

   
   
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612