Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqüents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Noticies > L'ermita romànica de Sant Salvador del Corb
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
 
L'ermita romànica de Sant Salvador del Corb   Art i Tradicions    
El patrimoni cultural del Camí d'Andorra, de la mà de Josep Espunyes    

inserir comentarisinserir comentaris
veure comentarisveure comentaris (10)

imagen1
     
Restes de la capella de Sant Salvador del Corb (Arxiu: Can Boix)      

 

Sant Salvador del Corb

 

         El camí que al capvespre del 27 de novembre de 1937 emprengué l'aleshores sacerdot Josepmaria Escrivà de Balaguer des de Pallerols de Rialb cap a Andorra —avui recuperat—, passa davant per davant de la casa del Corb, un espai natural obert a la roca que fou aprofitat com a habitatge des de temps prehistòrics fins a mitjan segle xx.

            A uns deu minuts de la casa del Corb, anant cap a coll de Mur, hi trobareu, a l'esquerra, un corriol que s'enfila cap al cim de la roca. Si el seguiu, us portarà a les restes del que fou la capella romànica de Sant Salvador, la més petita de Catalunya en aquest art: interiorment fa, centímetre amunt centímetre avall, 3,35 metres d'ample per 5,30 de llarg, amb l'absis a llevant i la porta d'entrada a tramuntana, a causa del cingle que té a tocar mateix de la paret de migdia.En el camp de la mitologia, la creença popular conta que un escurçó guardava la capella tot l'any de lladres i malfactors, tret de la diada de Nadal, data en què aquest rèptil es tornava inofensiu i no picava.

            En l'àmbit eclesiàstic, la capella de Sant Salvador depenia, quan s'hi practicava el culte, de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Peramola, per bé que fou «erijida por la Universidad (comunitat veïnal) de Peramola y la misma Universidad cuida de ella», segons consta al Libro de Visita, de l'any 1758, de la diòcesi d'Urgell. També hi llegim, en aquest document diocesà, que «todas las mencionadas capillas (amb referència a quatre més que depenien de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel)estan con decencia, con los ornamentos necesarios y cerrados con llave».

            A mitjan segle xviii, el poble de Peramola celebrava missa a la capella de Sant Salvador cada 6 d'agost, dia del sant, com consta en un plec de setze fulls d'un «Llibre de Comptes», de l'Ajuntament de Peramola, de l'any 1754: «Dia 6 de Agost, de antiga consuetut va lo poble a la capella de Sn. Salvador a dir missa (ab) lo Sr. Rector». Un acte de culte, doncs, que provenia de temps reculats —com palesa la frase «de antiga consuetut»— i que es practicava sistemàticament cada any. No és estrany, d'altra banda, que la citació s'extregui del document d'operacions comptables suara esmentat: en aquells dies, el consistori peramolí lliurava sis sous al rector de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel per tal de compensar les molèsties que li suposava el desplaçament a l'encimbellada capella de Sant Salvador.

            Tret d'aquesta síntesi, de la petita capella de Sant Salvador no en sabem res més, si no és que fou construïda cap a la darreria del segle XI, segons palesen les arcuacions llombardes que conserva a la façana absidal, amb una finestra de doble esqueixada. Sí que sabem molt bé, en canvi, que s'hauria de refer, a partir dels panys de paret que en resta, si no volem que d'aquí a uns quants anys no se'n canti gall ni gallina.                     

   
     
Anar al text  Ir al texto 
   
La roca del Corb vista des de Cortiuda (Foto: Jordi Camardons)
 - La roca del Corb vista des de Cortiuda (Foto: Jordi Camardons)
   
   
     

 

El Corb

           

            La roca del Corb forma part del que en podríem dir el massís de Sant Honorat, compost per la mateixa roca del Corb i la roca de Sant Honorat, un conjunt constituït per conglomerats d'origen fluvial, és a dir, material transportat per un riu al mar que cobria la Depressió Central Catalana després d'haver-se aixecat el Pirineu, amb un perfil parió al montserratí. Tanmateix, la figura de la roca del Corb és pròpia, amb una estampa diferent de la que presenta la roca de Sant Honorat, separades l'una i l'altra pel coll de Mur.

            En efecte, la roca del Corb presenta una figura semblant al d'una mola gegantina, ben arrodonida, amb parets encinglerades i aplanada del cim. Així es veu, per exemple, des de l'esplèndida plaça del Lledoner d'Oliana, emmarcada pel roc de Nerola, a l'esquerra, i pel roc de Rombau, a la dreta; o des del lloc abandonat de Cortiuda (Peramola); o des de la collada de Clarà (Solsonès). I d'aquí li ve el nom, pensem: Corb, del llatí curvu, «corbat».

            Fins arribem a creure que a l'arrel del topònim Peramola hi ha la roca del Corb. La primera menció que tenim de Peramola és en la persona d'Arnallus de Petramola, que l'any 997 signa com a testimoni en l'escriptura en què el comte d'Urgell, Ermengol I, atorga la vila de Sallent (Nargó) a la catedral d'Urgell. Un Petramola —o Petram Molam, l'any 1024— que és d'origen llatí —petra (pedra, roca) i moles (voluminosa: mola)— i que significa «pedra voluminosa», «massa de pedra», «pedra en forma de mola», just la imatge que presenta la roca del Corb des de les diverses perspectives del país que hem enumerat suara: l'olianesa plaça del Lledoner, ell lloc de Cortiuda i la collada de Clarà.                     




   

 10 Comentaris
   
  Autor Nacho Segarra | 23/03/2012
   Comentari Molt interessant.
   
  Autor José Luis García Heras | 22/03/2012
   Comentari He difrutado mucho leyendo la referencia a la ermita de S Salvador, "trasladándome (subiendo)" a las misas celebradas el 6 de agosto. Hasta seme ha ido la imaginación al siglo XI y siguientes y admirándome de la fe de esos antiguos cristianos.
   
  Autor Màrius Clavell | 04/03/2012
   Comentari És sorprenent la història que hi ha al radera d'aquests cims, que percebem com llunyans dels homes. Articles com aquest fa estimar més el que ja estimavem. Gràcies, Màrius
   
  Autor Enric Moliné | 25/02/2012
   Comentari Molt bonic i molt ben escrit l'article sobre Sant Salvador del Corb
   
  Autor Josep ELIAS | 23/02/2012
   Comentari Gracies per tanta BONA HISTORIA e INFORMACIO.-
   
  Autor MERCEDES. | 22/02/2012
   Comentari !!cómo me3 gustan estos comentarios, aprendo mucho con ellos ya que no puedo visitarlos personalmente. Muchas gracias. mercedes.
   
  Autor Ángela | 22/02/2012
   Comentari ¡Qué suerte recibir vuestras noticias! Son enriquecedoras y muy variadas. ¡Gracias!
   
  Autor Xavier Cañada | 21/02/2012
   Comentari Molt interessant i enrequidor!!
   
  Autor Montserrat Sala Porta | 21/02/2012
   Comentari Estic coneixent aspectes, histórics molt interessants, de la meua terreta i que desconeixía.que son magnífiques tenen i que guarden el testimoni de les persones que hi han viscut i treballat, Ai! si diguessin tot el que saven!!!
   
  Autor adela | 21/02/2012
   Comentari gracias por hacernos participar de cosas tan bonitas, interesantes y entrañables
   
   
    Inserir comentaris
Autor  
Comentari  
     
    Codi de seguretat
Canviar codi
    Introdueixi el codi de seguretat, si us plau.

   
     


Peramola, 21 de febrer de 2012
©2012. Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra



   
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612