Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqüents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Noticies > La flora del Camí d'Andorra 4
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
 
La flora del Camí d'Andorra 4  Caminades - Ruta 3Caminades - Ruta 4Fauna i Flora    

Tot caminant, descobreix la flora del Camí d'Andorra

   

inserir comentarisinserir comentaris
veure comentarisveure comentaris (15)

imagen1
     
Llistonet de flor blava (Aphillantes montspeliensis)      

Octavio Rico ens resumeix la flora del tram Cabó-Noves de Segre

Com hem pogut veure en les jornades anteriors, en les zones més meridionals de la comarca de l'Alt Urgell abunda el bosc mediterrani d'alzina dolça, alternant amb masses de boscos mixtes de roure valencià i de pinassa. En aquestes zones baixes abunda també el romaní, el qual no resisteix gaire el fred.

La peculiar orografia d'aquesta comarca, amb predomini de serres orientades d'est a oest, condiciona clarament el caràcter mediterrani o submediterrani de la vegetació. A la serra d'Ares, on es troba enclavat la muntanya del Cogulló (1.655 m), predomina una vegetació submediterrània de caràcter sec, que de fet es fa extensiva a la major part de la comarca.

El recorregut a través de la serra d'Ares ofereix una bona oportunitat de comprovar la influència que arriba a tenir l'orientació orogràfica en l'adaptació de les comunitats vegetals. És molt notable, en efecte, el contrast d'hàbitats que s'observa en aquestes serres segons es camini pel vessant de solana, o per les vessants encarades al nord i nord-est, més obagues i humides. Al mateix temps, mentre travessem la serra d'Ares podrem també comprovar la influència de l'altitud, un altre factor decisiu en la distribució de les comunitats.

Com ja es va veure en finalitzar l'excursió de gener, a prop del riu de Cabó, els boscos mixtos de pinassa i roure valencià són clarament els dominadors del paisatge de la vall. En aquests càlids i acollidors boscos comença la jornada d'avui, amb l'ascensió de la serra d'Ares per la seva vessant meridional. Els gairebé mil metres de desnivell que s'alcen per davant (respecte de la vall del Cabó) converteixen l'ascens d'aquesta serra en tot un desafiament per al caminant. Diguem ja d'entrada que en aquest vessant meridional, en contrast amb etapes anteriors, crida molt l'atenció l'escassetat de vegetació i, a la vegada, la presència de profundes cicatrius (barrancs) a la superfície del terreny. Aquests trets parlen per si sols de la forta pendent del terreny i de la consegüent erosionabilitat del substrat, clarament vulnerable enfront de l'acció de les aigües de vessament superficial. Un terreny, en fi, en el qual difícilment arriba a madurar el sòl i en el qual, per tant, escassegen cridanerament les comunitats arbòries. Per contrast, els trams de tarteres i roques soltes en general, posen a prova en aquesta jornada l'equilibri dels caminants i la seva capacitat de resistència en un terreny més aviat hostil.

Tan aviat com es comença a ascendir, de seguida s'imposa una vegetació arbustiva. Com en l'etapa de gener, abunden a la solana el ginebre, el coscoll i el romaní, entre altres espècies. És terreny de màquies i garrigues esquitxades de masses boscoses d'alzina dolça, savina i una mica de roure valencià.

Cal recordar que la serra d'Ares presenta un substrat rocós de naturalesa netament calcària (calcàries i margues). Ens trobem aquí a la zona de transició geològica entre els terrenys paleozoics del Pirineu axial, més antics, i els materials mesozoics, característics de les serres prepirinenques. I aquesta transició es nota també en la peculiar distribució de les comunitats vegetals que tenen els seus hàbitats en aquesta serra.

A mesura que s'ascendeix en altitud, el terreny apareix cada vegada més desboscat, i els boscos de carrasca van deixant pas gradualment a les praderies. Després de gairebé tres hores de forta pujada, gairebé tothom acaba amb la llengua fora, pensant potser en el refrigeri i en el descans al qual conviden els càlids corrals d'Ares. No obstant això, val la pena obrir bé els ulls en els prats que trobem abans d'arribar al poble. Els prats, en efecte, pràcticament nus de vegetació arbòria, apareixen esquitxats d'espècies pròpies d'ambients secs i adaptades al terreny calcari.

   
     
Anar al text  Ir al texto 
   
La muntanya d'Ares
 - La muntanya d'Ares
   
   
     
Bosc mixt d'alzina dolça (Quercus ilex rotundifoliae), roure valencià (Quercus faginea) i pinassa (Pinus nigra ssp. salzamanii)
 - Bosc mixt d'alzina dolça (Quercus ilex rotundifoliae), roure valencià (Quercus faginea) i pinassa (Pinus nigra ssp. salzamanii)
   
   
     
Sabina (Junniperus phoeniciae arborescens)
 - Sabina (Junniperus phoeniciae arborescens)
   
   
     
Carrasca (Quercus rotundifolia)
 - Carrasca (Quercus rotundifolia)
   
   
     
Card negre (Cirsium acaule)
 - Card negre (Cirsium acaule)
   
   
     
Santjoanera (Galium verum)
 - Santjoanera (Galium verum)
   
   
     
Santjoanera (Galium verum). Detall
 - Santjoanera (Galium verum). Detall
   
   
     
Escaiola borda o herba per dolors (Plantago mitjana)
 - Escaiola borda o herba per dolors (Plantago mitjana)
   
   
     
Plantago mitjana. Detall
 - Plantago mitjana. Detall
   
   
     
Globulària (Globularia cordifolia)
 - Globulària (Globularia cordifolia)
   
   
     
Antil·lis de muntanya (Anthyllis montana)
 - Antil·lis de muntanya (Anthyllis montana)
   
   
     
Boix (Buxus sempervirens) i pinars de "pinassa" i pi roig (Pinus sylvestris)
 - Boix (Buxus sempervirens) i pinars de
   
   
     

 

En anteriors capítols hem centrat l'atenció exclusivament en arbres i arbustos. Avui, però, farem una excepció. I és que en aquests prats hi ha tal diversitat de plantes herbàcies, que creiem val la pena destacar algunes de les més representatives.

Poden descobrir-se fàcilment varietats de plantes anuals com el card negre i la santjoanera. També hi ha una certa abundància d'herbàcies perennes, com la escaiola vora i la globularia, aquesta última amb la característica forma globosa de les seves inflorescències. La antil·lis de muntanya, petita mata rastrera quallada de flors vermelloses i roses, dóna un especial toc de colorit als cims i crestes calcàries del Pirineu. Entre totes aquestes espècies, es poden veure també espècimens de llistonet de flor blava. Les fotos que s'adjunten poden donar una idea de la bellesa de totes aquestes espècies, que no són més que un petit botó de mostra.

La duresa de les condicions climàtiques que imperen en el alta de la serra d'Ares queda d'alguna manera suavitzada pel colorit i varietat de les comunitats herbàcies que trobem en les proximitats de la carena. Més amunt del poble d'Ares, ja gairebé a la divisòria d'aigües de la serra, van reapareixent les espècies arbustives com el boix i el coscoll, que aviat deixen pas -en el camí cap Baridà- a les denses pinedes de pinassa i de pi roig.

A mesura que es descendeix cap al Segre, aquests boscos -veritables protagonistes del paisatge- aniran donant pas de nou als boscos de carrasca i, posteriorment, als de roure valencià i altres espècies més ombrívoles. Finalment, ja en les proximitats de Noves de Segre, després de baixar els gairebé 1000 metres de desnivell respecte al Ares, la vegetació de ribera passa a ser l'element dominant del paisatge.

D'aquesta vegetació de ribera hi haurà ocasió de parlar més a poc a poc en la "etapa dels rius", que ens ocuparà en el proper capítol.
   

 15 Comentaris
   
  Autor Anna M | 19/03/2015
   Comentari Molt bonic. Agraïda per les fotografies tan boniques i per recordar-nos el gènere i l'espècie.
   
  Autor Màrius Clavell | 24/02/2015
   Comentari fins i tot de lluny estant he disfrutat de text io fotos, grácies
   
  Autor Jordi | 23/02/2015
   Comentari En aquest camí "no tot són flors i violes", ni tot és "bufar i fer ampolles". Per a netejar-lo i marcar-lo hi ha molt de patiment al darrera: ho sap molt bé l'Octavio que hi ha treballat molt. El que passa que ara ens mostra la part més agradable, la gratuïtat de Déu.
Necessitem voluntaris per al seu manteniment. Apunteu-vos a l'apartat de Voluntaris.
   
  Autor PERE BONET | 23/02/2015
   Comentari UNA GRAN LLIÇO DE BOTAN ICA I DE NATULARESA
   
  Autor Montserrat Mitjans | 23/02/2015
   Comentari Molt i molt bonic.
   
  Autor MTeresa | 22/02/2015
   Comentari Gràcies pel article tan bonic i interessant sobretot pels que els agrada tan la bòtanica , i més ajuda a descobrir la bellesa de la natura. La pujadeta a l'Ares no se si dona capacitat per comtemplar tants accidents geològics i la flora. Es veritat que saber això, ho fa mès agradable.
   
  Autor Octavio | 22/02/2015
   Comentari Gracias por vuestros elogios y comentarios. Vuestras palabras de ánimo son el mejor estímulo para seguir haciendo camino y disfrutar, mientras se hace, de todas esas maravillas que nos regala la naturaleza; o sea, el Creador de esas maravillas. Seguiremos disfrutando de ellas en la "etapa de los ríos". Después de tanto secarral, ya va apeteciendo un poco la frescura de la vegetación de ribera.
   
  Autor Pep Colom | 22/02/2015
   Comentari Miles gracies Octavi. Estic aprenent moltes coses!
   
  Autor Florentí Ysern | 21/02/2015
   Comentari Felicitats! Per la idea i la realització son unes fotografies excel·lents.
   
  Autor Angela G.F. | 21/02/2015
   Comentari Este reportaje con las flores preciosas, una información acertada y entrañable. ¡Gracias!
   
  Autor Cristina Torrents-Faura  | 21/02/2015
   Comentari M'encanta tota la documentació amb fotos que pogueu anar aportant tant d la flora com d la fauna ho trobo molt enriquidor. Moltes gràcies
   
  Autor lluis segarra | 21/02/2015
   Comentari Et felicito Octavi: molt bona feina tant de imatges como dels comentaris: com demostra es pot ser rigurós i plaent a l'hora
Ll
   
  Autor Ramondejar | 21/02/2015
   Comentari Muy agradecido por tu trabajo, contemplar la natura es fijarse en la "obra de Dios", dijo el muy venerable arquitecto Antoni Gaudí, maestro de arquitectos
   
  Autor Lluís Raventós Artés | 21/02/2015
   Comentari Article formidable! Molt agraït pelsa noms llatins de les plantes
   
  Autor isa | 21/02/2015
   Comentari Muy bonitas,un paisaje maravilloso
   
   
    Inserir comentaris
Autor  
Comentari  
     
    Codi de seguretat
Canviar codi
    Introdueixi el codi de seguretat, si us plau.

   
     


Baridà, 14 de febrer de 2015
©2015. Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra   
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612