Ir a página inicio
FES-TE AMIC FES-TE VOLUNTARI FES-TE SOCI
         
Ir a página inicio Ir a página inicio
Ir a página inicio
Qui som       Objectius        Llibres       Preguntes Freqüents       Contacte
  Jornades
i Estudis
Patrimoni
Cultural
 Medi
 Natural
 
Notícies      Vídeos      Agenda      Les Rutes      Història      Pallerols      Blog del Caminant
Portada > Noticies > Presentació del llibre de Josep Masabeu, a Gualter (Baronia de Rialb)
Enviar a un amicEnviar a un amic
 
Versió ImprimibleVersió Imprimible
 
Presentació del llibre de Josep Masabeu, a Gualter (Baronia de Rialb)      
Narra la història d'alguns personatges destacats, les vides dels quals estan vinculades d'alguna manera amb Pallerols de Rialb    

inserir comentarisinserir comentaris
veure comentarisveure comentaris (4)

imagen1
     
Josep Masabeu durant la presentació del seu llibre “PALLEROLS DE RIALB. HISTÒRIA I PERSONATGES'      

El dissabte 24 de juliol, a les 20:00 h, en el marc de la 27a. Trobada Cultural al Monestir de Santa Maria de Gualter, a la Baronia de Rialb (La Noguera), tingué lloc la presentació del llibre de Josep Masabeu "Pallerols de Rialb. Història i Personatges".

 

L'acte comptà amb la participació del President del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa; l'Alcalde de la Baronia de Rialb, Antoni Reig; i la Regidora de Cultura de la Baronia de Rialb, Dolors Caelles. També hi assistí Mn. Bonifaci Fortuny, que abans va celebrar l'Eucaristia, i un bon grup de famílies de la Baronia.

 

Després d'unes sentides paraules de l'Alcalde, que ha fet el pròleg del llibre, Josep Masabeu n'explicà el contingut i els processos que ha seguit en la recerca de dades i documentació històrica.

   
     
 
 
   
Anar al text  Ir al texto 
   
01D’esquerra a dreta, Miquel Plensa, President del Consell Comarcal de la Noguera; Josep Masabeu, autor del llibre; Antoni Reig, Alcalde de la Baronia de Rialb; i Dolors Caelles, Regidora de Cultura de la Baronia de Rialb
 - 01D’esquerra a dreta, Miquel Plensa, President del Consell Comarcal de la Noguera; Josep Masabeu, autor del llibre; Antoni Reig, Alcalde de la Baronia de Rialb; i Dolors Caelles, Regidora de Cultura de la Baronia de Rialb
   
   
     
El Sr. Miquel Plensa, durant el seu discurs
 - El Sr. Miquel Plensa, durant el seu discurs
   
   
     
El Sr. Antoni Reig, en la presentació
 - El Sr. Antoni Reig, en la presentació
   
   
     
Josep Masabeu explica el contingut del llibre
 - Josep Masabeu explica el contingut del llibre
   
   
     
Assistents a l’acte
 - Assistents a l’acte
   
   
     

 -
   
   
     
Signatura de llibres
 - Signatura de llibres
   
   
     

 -
   
   
     

Història i personatges són els fils conductors d'aquest llibre que se centra en primer lloc en explicar les masies que configuren aquest nucli de la Baronia de Rialb, al voltant d'una església romànica consagrada per sant Ermengol, bisbe d'Urgell entre 1010 i 1035; després tracta l'estudi de personatges destacats que hi van fer estada com Anton Serra i Planes, "Lo Rector de Pallerols" (1808-1875), un dels primers poetes romàntics catalans, precedent de Verdaguer. També parla de Mn. Joan Porta i Perucho (1907-1999), que va ser rector de la Baronia de Rialb durant 50 anys.

 

A continuació aborda la Guerra Civil, quan la Baronia de Rialb serví de refugi i emparament a nombrosos fugitius que cercaven camins de llibertat cap a Andorra. En aquest context s'explica l'estada de sant Josepmaria Escrivà el novembre de 1937.

 

I finalment descriu la rehabilitació de la rectoria i l'esforç per revitalitzar aquest entorn.

 

Després contestà diverses preguntes formulades pels assistents, i acabà l'acte amb la signatura i dedicatòria de  llibres.

 

Desitgem que aquesta publicació contribueixi al coneixement i promoció de la Baronia.
   

 4 Comentaris
   
  Autor Jordi | 01/08/2021
   Comentari Com sempre, Mn. Jaume -que tants bon records ens va deixar del seu pas per aquestes contrades- estimulant-nos a aprofundir en la història i personatges de la Baronia de Rialb, entre els que sobresurt -com ve assenyala- Mn. Joan Porta un bon sacerdot de la terra.
   
  Autor Mn. Jaume, Rector d'Agramunt | 01/08/2021
   Comentari Un llibre que atansa als lectors la vida d'un espai ben estimat com és la Baronia de Rialb i molts dels seus indrets. El Josep Masabeu ens fa ben propers els personatges que són els veritables protagonistes del llibre. Jo em quedo amb la figura de un capellanet de poble Mn. Joan Porta, que no va buscar ni càrrecs, ni prebendes, ni títols només servir amb amor i caritat el seu petit ramat de fidels de la Baronia, tota la seva vida, i fins al final. Com a prevere un bon exemple per tenir i seguir, s'agraeix.
Un bon llibre que ens obra de bat a bat les finestres d'una raconet de la nostra terra que té tot una història per explicar-nos, i que el Joan ho ha fet possible, amb un treball de recerca, d'història i també de vivències de la gent de la zona.
Gràcies i no només felicitem a l'autor sinó a la gent de Baronia de Rialb que teniu un bonic recurs per explicar i agrair les vostres arrels !!!
   
  Autor Conxa | 31/07/2021
   Comentari Enhorabona i et desitjo el millor dels èxits
   
  Autor Tino | 31/07/2021
   Comentari Precioso video, de música e imágenes
   
   
    Inserir comentaris
Autor  
Comentari  
     
    Codi de seguretat
Canviar codi
    Introdueixi el codi de seguretat, si us plau.

   
     


Gualter, Baronia de Rialb, 1 d'agost de 2021
©2021. Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra   
Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612