Associació d'amics del camí de Pallerols de Rialb a Andorra
 
Mor al Perú Paco Coll, el primer andorrà de l’Opus Dei
D'Andorra al Perú per a col·laborar professionalment en la promoció humana i cristiana de les personas dels andes peruans 

El passat 2 d’abril va morir a Cañete (Perú) -a l’edat de 88 anys- en Paco Coll, el primer andorrà de l’Opus Dei.

Francesc (Paco) Coll Canut, havia nascut a Escaldes (Andorra) el 9 de gener de 1935. Els seus pares regentaven el Bar Burgos d’aquesta parròquia des de feia pocs anys.

El matí del 2 de desembre de 1937 sant Josepmaria Escrivà de Balaguer va arribar a Andorra per Mas d’Alins -després de travessar a peu rius i muntanyes al llarg de 100 Km- buscant la llibertat necessària per poder seguir difonent el missatge de la crida universal a la santedat en la vida ordinària, que Déu l’hi havia confiat l’any 1928, junt amb la fundació de l’Opus Dei.

El 3 de desembre, l’endemà de l’arribada a Andorra, sant Josepmaria va entrar al Bar Burgos. A la vora el mostrador, la mestressa de la casa tenia en braços un nadó de dos anys -que era el Paco Coll- i que precisament aquell dia celebrava el seu sant. Sant Josepmaria els va saludar afectuosament, va agafar el nen un moment, i li va regalar un sucre que li havien servit amb el cafè. A aquesta mare li quedà ben gravat l’afecte d’aquest sacerdot desconegut en aquell moment.

Amb els anys, el Paco Coll coneixeria l’Opus Dei i l’any 1954 en demanaria l’admissió. Poc temps després seria un dels fidels de l’Opus Dei que marxaria a la prelatura de Yauyos (Perú) amb Mons. Ignacio Orbegozo per recolzar la tasca d’evangelització i promoció social i humana a aquelles terres que la Santa Seu va voler confiar a l’Opus Dei l’any 1957. 

Junt amb altres fidels de l’Opus Dei promourien Radio ERPA, una iniciativa d’alfabetització bàsica a aquella zona muntanyosa dels Andes.

Més endavant, l’any 1965, col·laboraria en els inicis de Valle Grande, centre de formació tècnica i professional, amb el desig de contribuir al benestar de les famílies de Cañete i Yauyos. Ara és un Centre d’educació Superior de reconegut prestigi a tot Perú.

Des del cel ens ajudarà en la tasca que fem per promocionar aquest “Camí d’Andorra” que segueix les petjades que inicià sant Josepmaria aquell llunyà any de 1937.

Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.   Av. Diagonal, 620, 1er. 2a, 08021 - Barcelona (Espanya) . Tel.: (+34) 629 910 612